NYTE ry lehtileikkeitä

NYTE!
Julkaistu NYTEn esitteessä 1990-luvun alkupuolella

Ajatuksia on helpoin muovailla lämpiminä. Kommunikaation lämmössä ne liikkuvat, kiinnittyvät toisiinsa ja muodostavat uskomattomia konstellaatoita tai pieniä luonnoksia. Näiden näkymättömien veistosten taiteellisen luonteen määritteli Joseph Beyus, jonka omaa tuotantoa leimaa kiinnostus – kiintymys – lämmön synnyttämiseen ja ylläpitämiseen. Rasva ja huopa olivat hänelle fysikaalisen lämmön elementtejä. Perustamalla poliittisia sekä kulttuurisia organisaatioita hän jäsensi ihmistenvälisen kommunikaatioenergian mahdollisuuksia.

Muuttuvan taiteen myötä syntyy myös uutta organisoitumista ja pienet, usein täysin epäviralliset ryhmät ovat olleet siivittämässä taiteellisten uudistusten kehittymistä ja edesauttamassa niiden juurtumista väistyäkseen taas aikanaan uusien käsitystapojen noustessa esiin. 80-luvun jälkimmäisellä puoliskolla sosiaalinen lämpö yhdistyi Porin seudulla kiinnostavien nuorten taiteilijoiden nousuun. Vanhojen ryhmittymien oheen koettiin tarpeelliseksi koota uusi organisaatio, joka yhdistäisi uutta taiteilijapolvea. Keväällä 1987 joukko eri alojen taiteentekijöitä päätti liittyä yhteen taiteilijoiden yhteistyöelimeksi ja kunkin oman työskentelyn edistämiseksi. Syntyi taiteilijaseura NYTE.

NYTEn toiminta ei ole rajoittunut pelkästään oman jäsenistön tuotannon esittelyyn, vaan se on laajentunut myös muiden näyttelyiden järjestämiseen. Tätä tarkoitusta varten ryhmä vuokrasi vuonna 1989 huoneen ja keittiön kokoisen tilan Porin keskustasta vanhasta puisesta asuinrakennuksesta, jossa galleria 1H+K on sen jälkeen toiminut. Sittemmin nyteläisten toiminta on ulottunut kauas omien seinien ulkopuolelle. Ryhmä on esittäytynyt useissa näyttelyissä, paitsi yksittäisten taiteilijoiden teoksilla, myös yhteistyönä syntynein installaatioin ja performanssein. Latviaan, Unkariin ja Kuubaan tehdyt matkat ovat laajentaneet NYTEn tilan kokoisesta yksiöstä kansainvälisiin ulottuvuuksiin.

Mutta mitä NYTEstä voisi kertoa? Mielikuvat taiteilijaryhmästä ovat kuitenkin visuaalisia. Oikeastaan voin vain pyytää katsomaan kuvia. Sähkökynttilöitä rasvamontussa, hiljaiset soutajat, sahattu sydän ja banaanien eksotiikka. Arvoituksellisia kuvia yhdestä sosiaalisen lämmön kollektiivisesta pannuhuoneesta. Potkujen dynamosta, joka saa pallot pyörimään. Energia on häviämätöntä, senhän me tiedämme, vaikka emme tiedä mitä tapahtuu huomenna tai tiistaiaamuna.

Intendentti Janne Koski, Rauman taidemuseo

NYTE omaan kotiin. Satakunnan kansa 3.3.1989

Download the PDF file .

Avantgarden älyllinen kaipuu ja arjen edelläkävijät Kimmo Sarje purkaa kultti-ikonia, Porin NYTE tiivistää suomalaisuuden taiteeksi.
Helsinging sanomat 12.9.1989

Download the PDF file .

Eräs marssi tuli Helsinkiin. Iltasanomat 8.8.1989

Download the PDF file .

NYTE ry:n esite 1990-luvulta, jossa teksti on julkaistu:

Download the PDF file .

Poru-aktion tiedote, Porissa 31.8.1990
Download the PDF file .

Poruaktio ja jokiteoksia ympäristötaidetapahtumassa. Satakunnan Kansa 23.8.1990:
Download the PDF file .

Ajatuksia heräteltiin taiteen keinoin Eurassa. Satakunnan Kansa 27.8.1990:

Download the PDF file .

Erkki Linnala: Tehoavaa niukkuutta. Satakunnan Kansa 1990:

Download the PDF file .

Nyte esittäytyi Egerissä. Satakunnan Kansa 16.11.1990:

Download the PDF file .

A vizuális akció… Heves Megyei Hirlap 10.12.1990:

Download the PDF file .

S(z)ello a pincében. Heves Megyei Hirlap 10.12.1990:

Download the PDF file .

Porin taidemuseo aloitti 10. vuotensa juhlavastaanotolla. Satakunnan Kansa 2.1.1991:

Download the PDF file .

Porin taidemuseo siirtyi juhlien uudelle vuosikymmenelle. Satakunnan Työ 3.1.1991:

Download the PDF file .

 

Hyiset häät – kimppakivaa. Erkki Linnalan kritiikki, Satakunnan kansa 4.3.1991:

Download the PDF file .

Nyte Huutajien kanssa kauppatorilla. Uusi Aika, 1.3.1991

Download the PDF file .

Musta Ikaros -tv-ohjelmatieto, Satakunnan Kansa 16.5.1991:

Download the PDF file .

Porin teatterin 60-vuotisjuhlakutsu ja lehtileike Porin Teatteri taistelee katsojien sieluista. Satakunnan Kansa 6.9.1991:

Download the PDF file .

Nyte ja Etnopojat raaputtavat yhdessätottumusten pintaa. Satakunnan kansa 23.4.1993

Download the PDF file .

Parantava vesi synnytti syyhyn. Satakunnan kansa 25.4.1993

Download the PDF file .